dieren


Dierfysiotherapie


De titel Dierfysiotherapeut is wettelijk beschermd; alleen fysiotherapeuten die zich hebben gespecialiseerd in dierfysiotherapie mogen deze titel voeren. De opleiding  en de nascholing stellen mij in staat om zowel curatief (gericht op genezing) , preventief (gericht op het voorkomen van problemen), als palliatief (gericht op verlichting of verzachting van pijn bij met name het oudere dier) te behandelen.


Ook in de fysiotherapie voor dieren kijk ik zo breed mogelijk naar het dier om tot een Holistische behandeling te komen. Bij zowel hond als paard pas ik bewegingstherapie, massage technieken en CranioSacraal Therapie toe; de dieren reageren hier bijzonder goed op. In het kader van zelfredzaamheid, coach ik met betrekking tot training, rust en rijtechnieken. Wanneer er sprake is van terugkerende problemen bij paarden, is het vaak verhelderend om de ruiter ook fysiotherapeutisch te onderzoeken en te behandelen.


Een dier is zeer sensitief en wordt veel minder belemmerd door zijn ratio dan de mens; dit zijn twee belangrijke redenen waardoor dieren sneller reageren op een behandeling. Het aantal behandelingen en de frequentie van behandelen zal daarom lager zijn dan bij de humane fysiotherapie.


Aandoeningen die goed te behandelen zijn bij paarden:


Rug- en nekklachten

Artrose en ouderdomsklachten

Spier-, pees- en gewrichtsblessures

Status na een operatie

Reumatische aandoeningen

Kreupelheden zonder duidelijke oorzaak

Verbeteren conditie, coördinatie en kracht

Rijtechnische problematiek (nageven, inbuigen, zijgangen, overgangen etc.)





Aandoeningen die goed te behandelen zijn bij honden (en katten):


Slijtage- en ouderdomsklachten

Rugklachten- en nekklachten (o.a. spondylose, lumbosacrale instabiliteit, hernia)

Spier-, pees- en gewrichtsblessures

Status na operaties aan het bewegingsapparaat (Elleboogdysplasie: OCD, LPA, LPC; TPLO en andere kruisband operaties; total hip, kop- hals resectie; fracturen, amputaties)

Aangeboren / erfelijke afwijkingen (HD, patellaluxatie graad 1, 2)

Artrose en reumatische aandoeningen

Verlammingsverschijnselen

Kreupelheden zonder duidelijke oorzaak

Overgewicht en verminderde conditie